We zijn vanaf heden op Zaterdag gesloten!

Pepers

PEPERS


De peper is een groente waar je niet snel de aanbevolen twee ons per dag van zult eten. Maar als je van de pittige keuken houdt, blijft het een erg leuke vrucht om zelf te kweken. Vers van eigen kweek hebben pepers namelijk veel meer karakter, en als liefhebber van bijvoorbeeld de Mexicaanse, Thaise of Indiase keuken kom je met je eigen pepers een stuk dichter bij de authentieke smaak. Pepers zijn er in vele soorten. Wij kweken de Jalapeño chilipeper en Penis peper.

 

Pepers drogen

 

Je gebruikt de volledige oogst waarschijnlijk niet vers. Wat je op korte termijn niet gebruikt, kun je vrij makkelijk drogen. Met een naald rijg je een draad door de steeltjes. Vervolgens hang je de pepers op een donkere plek te drogen, bijvoorbeeld op zolder of in de kelder. Wanneer ze helemaal droog zijn, maak je ze goed schoon en bewaar je ze in glazen potten. Zo kun je de pepers jaren bewaren.

 

CHILIPEPERS KWEKEN

 

Één van de bekendste chilipepers is de Jalapeño (Capsicum annum). Deze peper kun je prima zelf kweken. Hij heeft een heel eigen smaak, kenmerkend voor de Mexicaanse keuken. De meeste soorten zijn vrij mild. Gebruik Jalapeño’s uit eigen kweek voor salsa’s, om nacho’s bijzonder te maken of voor de ‘good old’ chili con carne. Ook zijn ze heerlijk in soepen, stoofpotjes en op pizza’s.

 

Groei en snoei

 

Tijdens de groei heeft de Jalapeño peper steun nodig. Daarom maak je de takken met clips vast aan stokken. De plant kun je zo goed leiden. Tegelijk voorkom je dat takken afbreken. Als de plant te groot dreigt te worden, kun je de takken snoeien. Vlak onder de knip zal de plant weer uitlopen.

 

Temperatuur, licht en luchtvochtigheid

 

Jalapeño komt van origine uit het tropische deel van Mexico. De plant groeit het best bij een gemiddelde dagtemperatuur van 25°C. De nachttemperatuur moet minimaal 16°C zijn. Jalapeño groeit het best bij een relatieve vochtigheid (RV) van 70%. In een kweektent is de RV meestal lager, rond de 45%. Met een klein laagje water op de grond of een vernevelaar kun je de luchtvochtigheid verhogen.

 

Ziekten en plagen

 

In vrijwel iedere potgrond komen rouwmuggen (turfvliegjes) voor. Deze zijn voor de plant niet schadelijk en verdwijnen vanzelf. Verder kan de plant last hebben van trips, kleine organismen. Deze geven kleine vlekken op blad en vrucht.

 

PENIS PEPER KWEKEN

 

Bekijk de afbeelding op deze pagina. Waarschijnlijk heb je een idee van hoe de Penis peper aan zijn naam is gekomen. De op een penis lijkende vruchten zijn gemiddeld wat betreft pittigheid. De smaak doet het prima in vrijwel elk gericht dat om een beetje pit vraagt. Dat maakt deze soort een handige keuze voor wie zelf pepers wil kweken.

 

Groei en snoei

 

Penis pepers hebben tijdens de groei wat ondersteuning nodig. Die steun geef je door de plant vanaf het begin met clips langs stokken te leiden. De plant krijgt zo de gewenste vorm en de takken zullen niet zo snel afbreken. Een te grote Penis peperplant kun je snoeien. De plant loopt dan vlak onder de knip weer uit.

 

Temperatuur, licht en luchtvochtigheid

 

De Penis peper is een gekweekte cultivar uit de Verenigde Staten. Deze pepersoort voelt zich het best bij een gemiddelde dagtemperatuur van 25°C en een minimale nachttemperatuur moet van 16°C. De Penis peper is een daglengte neutrale plant. De belichtingstijd kan daarom zonder problemen variëren van 14 tot 16 uur per dag. De optimale relatieve vochtigheid (RV) ligt op 70%. In een kweektent schommelt de RV vaak zo rond de 45%. Je kunt de RV verhogen door een klein laagje water op de grond te plaatsen of door gebruik te maken van een vernevelaar.

 

Ziekten en plagen

 

Rouwmuggen (turfvliegjes) komen in vrijwel elke potgrond voor. Voor de plant zijn deze beestjes niet schadelijk. Ze verdwijnen vanzelf. Een peperplant kan wel last hebben van trips. Dit zijn kleine organismen die vlekken maken op blad en vrucht.